Traductor

dimecres, 11 d’agost del 2021

Història del tap corona a Catalunya


El tap corona el va inventar William Painter, de Baltimore, Estats Units, l’any 1891 i un any més tard el va patentar. Tretze anys més tard, al 1905, la cervesera asturiana El Águila Negra va comprar els drets de l’invent per poder tancar les seves cerveses. Es te constancia que al 1911, la cervesera galega Corunna Brewing Company, de capital anglés i seu a La Corunya, també els fa servir. La primera notícia de l’invent a Catalunya és de 1921 amb l’arribada des de Mèxic del empresari José Torras que portava tres equips para la producció del taps, e instaló su fàbrica al c/ Sepúlveda de la capital catalana amb el nom de “La Industrial Tapón corona”. Posteriorment va instalar una altra fàbrica a Palafrugell, la seva ciutat natal. Poc després l’empresa pasa a dir-se Sabater & Pons. I van sorgir altres empreses, com la casa Vidal, Gómez i Benetti SL, que feien el tap corona Rapid. La família Benetti, natural de Ferrara, s’havia instal·lat a principi del segle xx a Girona. I eren els propietaris de l’empresa metal·lúrgica anomenada Tapón Corona Rapid y Variedades SA. La fàbrica, situada a Palau-sacosta, al costat de Girona, es dedicava a fer taps corona, sobretot, però també feia objectes religiosos, articles per a fumadors, gerres...

Abans, però, el 1923, Torres va vendre una de les tres màquines que havia portat de Mèxic a Josep Combalía. Aquest i el seu germà Emili treballaven en unes oficines a la capital catalana. Però l’any 1918 van decidir emancipar-se. Emili va crear una agència de duanes, i Josep es posa a fabricar utensilis d’acer esmaltat, com olles, orinals, palanganes... Però en veure els empresaris surers amb màquines de fer xapes va decidir adquirir-ne una. Era una premsa Adriance de 15 punxons (taps). I aquí va començar a fer els taps corona, sota la marca Unic (U). La fàbrica de José Combalía estava situada a la travessera de Gràcia de Barcelona. De seguida, el negoci el va agafar el seu gendre, Josep Maria Planas. En créixer el negoci, va decidir traslladar-se als afores. I es va instal·lar al polígon industrial del Besòs. A més, tenien al costat els impressors Manufacturas de Envases Cromometálicos (MECSA). Allà, el negoci, ja sota la direcció de la tercera generació, Josep Maria Planas Combalía, va quedar novament petit i van decidir buscar un nou lloc. I ambdues empreses van apostar per anar a Sant Feliu de Buixalleu, al polígon industrial Skol. El nom del polígon ve del fet que en aquest lloc hi havia hagut una fàbrica de cervesa de la marca Skol. L’any 1978, però, la multinacional propietària de la marca va decidir tancar la fàbrica gironina. El trasllat a les comarques gironines es va fer amb el nou mil·lenni. Actualment, la fàbrica, dirigida ja per la quarta generació familiar, és la segona empresa de fabricació de xapes a l’Estat espanyol i l’única a Catalunya. L’altra empresa, Tapón Corona Ibérica, amb la marca TCI, té la fàbrica a Leganés. Va sorgir el 1963 a iniciativa del grup mexicà Zapata. Des del 2010, la firma és una filial de l’empresa polonesa Can Pack, que fa les xapes CP.

1 comentari:

  1. Bon dia.
    Magnific article.
    Vull endegar un ambiciòs projecte que es una mena d'arbre genealogic de les cervesses. Començaria per paisos petits i per casa nostre.
    Voldries participar-hi?
    Gracies

    Ferran

    ResponElimina